10 Tips als u een huis op project koop in Spanje

28 de Octubre de 2019


In de afgelopen jaren is de verkoop van nieuwbouwwoningen weer opgedoken na boom in de aankoop van tweede hands woningen. De optie om een huis te kopen op plan/project is zeer aantrekkelijk voor de consument. Vooral voor het gemak van betaling en geldbesparingen (tot 15% op de uiteindelijke waarde van het huis, volgens de voorzitter van de Algemene Raad van Verenigingen van Makelaars, Diego Galiano).

Het is raadzaam om voorzichtig te zijn voordat u aan dit soort verkoopprojecten begint. Waarmee moet rekening worden gehouden voordat het contract wordt ondertekend? Alvorens de tien basistips te geven, moet worden benadrukt dat de kopers van woningen op plan/project alleen worden beschermd vanaf het moment waarop de ontwikkelaar de “licencia de obras” (bouw licentie ) verkrijgt in overeenstemming met de eerste disposición adicional primera van de Ley de la Ordenación de la Edificación (Bouw Planning Wet), zodat als een promotie mislukt voordat de licentie is verkregen, de consument niet wordt beschermd omdat de promotor niet verplicht is om garanties of verzekering van de geleverde bedragen te hebben voordat hij de bouw licentie heeft en het is bekend dat de promoters de verkoop van huizen op de markt beginnen te brengen zonder deze licentie te hebben, omdat de Spaanse rechtsorde dit toestaat en omdat de bank de ontwikkelaar geen leningen verstrekt als deze niet tussen 40% en 60% van de voorverkoop crediteert.

Als u overtuigd bent om een woning op plan te kopen, worden u onder anderen de volgende 10 tips geadviseerd:

1) Verkrijg de maximale informatie over de promotor. U moet onder andere gegevens raadplegen over het traject van het bedrijf, de solvabiliteit en de economische situatie. Zorg ervoor dat het eigendom van het perceel waar het gaat worden gebouwd, is geaccrediteerd. Daarnaast check dat de procedures, vergunningen en licenties op orde zijn voordat het wordt begonnen met het bouwen.


2) Vraag en bekijk de contracten zorgvuldig: het gebrek aan transparantie of de aanwezigheid van misbruik clausules zou de aankoop moeten ontmoedigen. Voordat u het aanbetaling geeft, moet u uzelf goed informeren over de specificaties van het huis, prijs, betalingen, termijn, documenten.


3) U moet een “Memoria de Calidades” (kwaliteitsrapport) aanvragen. Dat wil zeggen, een gedetailleerde lijst van bouwmaterialen, gemeenschappelijke ruimtes, oppervlakken, afwerkings kwaliteiten. Dit kan later veel problemen voorkomen. U moet ook vragen om de bouwplannen om alle benodigde informatie te weten, zoals de oppervlakken van de kamers, de oriëntatie van het huis, de opstelling van de ramen. En kortom alle beschikbare apparatuur. Bewaar alle ontvangen documentatie over de promotie, inclusief brochures en advertenties, omdat ze contractuele waarde hebben en dienen om te claimen.

4) De leveringstermijn van het huis moet goed worden gedefinieerd: accepteer geen clausules voor vrijstelling van aansprakelijkheid voor vertragingen “ajenos a la promotora” (niet aanspreekbaar an de ontwikkelaar).

5) Bekijk de gevolgen in geval van niet-naleving, die mogelijk niet wederkerig is: als de promotor niet naleeft, wordt hij nauwelijks bestraft, maar als u de koper bent, kunt u veel geld verliezen.

6) Voer alle betalingen uit op het door de promotor aangegeven account en laat een record achter. (Het moet een speciale rekening zijn zegt de wet). Het vereist het individuele verzekeringscertificaat of garantie van de geavanceerde bedragen.

7) De levering van het huis moet worden gedaan nadat “Certificado final de Obra” en de “Licencia de Primera Ocupación” zijn verkregen. Onderteken de akte niet voordat alle documentatie geregeld is (de ontwikkelaar kan u niet dwingen).

8) Controleer alles goed wanneer het huis wordt afgeleverd.

9) Denk eraan dat uw nieuwe woning gegarandeerd is: de wettelijke garantievoorwaarden zijn één jaar voor afwerking fouten, drie jaar voor bewoonbaarheid en tien jaar voor structurele defecten.

10) Als de vertraging in de levering een feit is, neem actie. En als de oplossing het contract beëindigen is , het termijn voor het claimen van de aanbetaling bij de aankoop van een woning op plan is van 2 jaar.

Vaak worden contracten ondertekend in twee talen, een in het Spaans en een in uw taal. In hetzelfde contract wordt echter bepaald welke taal geldig is in geval van controverse voor de rechtbanken (99% van de contracten staat dat de Spaanse contract de geldige zijn in Spanje). Zorg ervoor dat u de taal van het contract dat u bindt kent, deze zal bij de rechtbank worden gebruik.  


Nathalie Zanolie

Abogada - Advocaat - Lawyer

Nº de Colegiada 3.033 Icatf